نویسنده : www.BartarFile.ir
تاریخ : دو شنبه 3 آبان 1395
کتاب پنیوماتیک پایه شامل بخشی از آموزش های فستو در جهت فراگیری سیستم های مورد استفاده در اتوماسیون و ارتباطات می باشد. این کتاب می تواند در دوره های آموزشی و همچنین به عنوان خود آموز مفید واقع شود. کتاب به بخش های زیر تقسیم بندی شده است:
آموزش
این قسمت اطلاعات مورد نیاز را به همراه مثال ها و تمرین های مختلف، فراهم می کند این اطلاعات باید به صورت پیوسته مورد استفاده قرار گیرد. موضوعاتی که به صورت عمیق تر در قسمت تئوری بر روی آنها بحث شده است در متن با علامت مشخص شده اند.
تئوری
این قسمت حاوی اطلاعات دقیق تری در خصوص مبانی پنوماتیک می باشد. موضوعات به شیوه منطقی چیده شده اند، دانشجو می تواند از این قسمت به صورت مرحله به مرحله برای فراگیری و یا به عنوان مرجع استفاده نماید.
حل مسائل مطرح شده در کتاب
این بخش شامل حل تمرین های مطرح شده در بخش آموزش می باشد. در انتهای کتاب نیز یک فهرست جامع از اصطلاحات مهیا گردیده است. مفاهیم موجود در این کتاب می تواند به صورت معلومات ضروری جهت پرورش استعدادها در زمینه ساختار جدید مهندسی و فعالیت های الکتروتکنیکی باشد. اهمیت ویژه کتاب مربوط به این امر می شود که دانشجو حق انتخاب در فراگیری موضوع مورد نظر خود از میان عناوین بخش آموزش را داشته و می تو اند مستقلاً بر روی آن کار کند...
کتاب پنیوماتیک پایه برای استفاده صنعتگران، اساتید و دانشجویان توسط هیات تحریریه شرکت فستو پنیوماتیک ایران ترجمه و تهیه گردیده است. این کتاب مشتمل بر 3 بخش، 13 فصل، 276 صفحه، با فرمت pdf، به زبان فارسی، همراه با تصاویر، جداول، نکات مهم و کاربردی، به ترتیب زیر گردآوری شده است:
بخش 1: آموزش
فصل 1: ویژگی ها و کاربردهای پنیوماتیک
مروری بر پنیوماتیک
پنیوماتیک و گسترش سیستم کنترل
ساختار و جریان سیگنال در سیستم های پنیوماتیکی
فصل 2: عناصر سیستم های پنیوماتیکی
تولید و توزیع هوای فشرده
شیرها
عناصر پردازش کننده
عناصر قدرت
سیستم ها
فصل 3: سمبول ها واستانداردها در پنیوماتیک
سمبول ها و تشریح عناصر
ملزومات ایمنی برای سیستم های پنیوماتیکی
فصل 4: روش هایی برای توسعه سیستم های پنیوماتیکی
توسعه سیستم های پنیوماتیکی
زنجیر کنترل
طراحی دیاگرام مدار
رسم مدار
معرفی جداگانه عناصر
مراحل مختلف در ایجاد یک سیستم پنیوماتیکی
فصل 5: توسعه مدارهایی که دارای یک عمل کننده هستند
کنترل مستقیم یک سیلندر پنیوماتیکی
مثال 1: کنترل مستقیم سیلندر یک طرفه
تمرین 1: کنترل مستقیم سیلندر دو طرفه
کنترل غیر مستقیم سیلندر پنیوماتیکی
مثال 2: کنترل غیر مستقیم سیلندر یک طرفه
تمرین 2: کنترل غیر مستقیم سیلندر دو طرفه
توابع منطقی: (و) AND, (یا) OR
مثال 3: تابع منطقی (و) AND
تمرین 3: تابع منطقی (و) AND
مثال 4: تابع منطقی (و) AND
تمرین 4: تابع منطقی (یا) OR
مثال 5: مدار حافظه و کنترل سرعت یک سیلندر
تمرین 5: مدار حافظه و کنترل سرعت یک سیلندر
تمرین 6: شیر تخلیه سریع
مثال 6: شیر کنترل تابع فشار
تمرین 7: شیر کنترل تابع فشار
مثال 7: شیر تاخیر زمانی
تمرین 8: شیر تاخیر زمانی
فصل 6: توسعه مدارهایی که دارای چند عمل کننده هستند
کنترل چند عمل کننده
مثال 8: حرکت هماهنگ
مثال 9: تداخل سیگنال
حذف سیگنال بوسیله شیرهای معکوس کننده (حافظه ای)
مثال 10: شیرهای معکوس کننده (حافظه ای)
مثال 11: شیرهای معکوس کننده (حافظه ای)
فصل 7: عیب یابی در سیستم های پنیوماتیکی
مستند سازی
دلایل و تاثیرات عیوب
نگهداری و تعمیرات
بخش 2: تئوری
فصل 8: مبانی پنیوماتیک
مبانی فیزیکی
خصوصیات هوای فشرده
فصل 9: تولید و توزیع هوای فشرده در سیستم پنیوماتیکی
آماده سازی هوا
کمپرسور های هوا
مخازن
خشک کن های هوا
توزیع هوای فشرده
واحد مراقبت
فصل 10: عمل کننده ها و تجهیزات خروجی
سیلندرهای یک طرفه
سیلندرهای دو طرفه
سیلندرهای بدون شفت
ساختمان سیلندر
مشخصه های عملکرد سیلندر
موتورها
نمایش گرها
فصل 11: شیرهای راه دهنده
ترکیب بندی و ساختمان شیرها
شیر 2/2
شیر 3/2
شیر 4/2
شیر 4/3
شیر 5/2
شیر 5/3
میزان جریان عبور از شیرها
قابلیت اطمینان عمل کرد شیرها
فصل 12: شیرهای یک طرفه، کنترل جریان، کنترل فشار و شیرهای ترکیبی
نویسنده : www.BartarFile.ir
تاریخ : چهار شنبه 28 مهر 1395
در گذشته های دور به دلیل عدم رشد تکنولوژی بسیاری از کارهای سنگین و طاقت فرسا بر دوش انسان ها و در راس آنها برده ها قرار داشت. چه بسا انسان های بسیاری که در جریان کارهای روزانه به دلیل سنگینی و طاقت فرسا بودن کارها جان خود را از دست داده اند. تا اینکه با رشد و پیشرفت تکنولوژی و صنعت بسیاری از انسان ها جای خود را به ماشین آلات گوناگون دادند و کارها با سرعت و دقت بیشتری انجام می شود. یکی از این ماشین آلات صنعتی که تقریبا در تمام صنایع کاربرد دارد جرثقیل می باشد. عصر صنعتی جدید و نیاز هر چه بیشتر بشر به بلند کردن اجسام سنگین، باعث شد این ماشین مراحل پیشرفت را سریع طی نماید، تا حدی که امروزه جرثقیل سازی به یکی از تخصص های مهم در زمینه ادوات بالا برنده تبدیل شده است. در این پروژه سعی شده با روشی ساده و در عین حال تخصصی، گام به گام مراحل طراحی و محاسبات یک جرثقیل سقفی 5 تنی ارائه گردد...
پروژه طراحی و محاسبات جرثقیل سقفی (Bridge Crane)، به طراحی یک جرثقیل سقفی به ظرفیت 5 تن برای یک سوله به دهانه 10 متر، طول 30 متر و ارتفاع 6 متر، بطوریکه فاصله بین ستون های سوله که در ضمن محل نصب تکیه گاه های تیر و یا ریل طولی جرثقیل است برابر 6 متر می باشد می پردازد. این پروژه کاربردی مشتمل بر 91 صفحه، به زبان فارسی، تایپ شده، به همراه تصاویر، محاسبات و فرمول های مهم و اساسی، جداول و... با فرمت pdf به ترتیب زیر گردآوری شده است:
طراحی و انتخاب قلاب
طراحی و انتخاب سیم بکسل لازم
طراحی و انتخاب موتور گیربکس لازم برای جرثقیل و وینچ
طراحی تکیه گاه متحرک تیر عرضی بر روی تیر طولی (ارابه)
طراحی و انتخاب موتور گیربکس لازم برای حرکت تیر عرضی بر روی تیر طولی
طراحی غلتک ها و محورهای آنها که برای جابجایی موتور روی تیر عرضی و تکیه گاه متحرک تیر عرضی بر روی تیر طولی لازم است
طراحی تیر عرضی که جرثقیل بر روی آن نصب می شود
طراحی تیر طولی که تیر عرضی بر روی آن به حرکت در می آید
طراحی اتصالات لازم شامل پیچ ها
طراحی و انتخاب بلبرینگ های مورد نیاز
گزارش مستدل از محاسبات انجام شده و فرضیات به عمل آمده
نویسنده : www.BartarFile.ir
تاریخ : چهار شنبه 28 مهر 1395
دیرگدازهای دولومیتی به علت مقاومت مطلوب در برابر سرباره های قلیایی و بهبود كیفیت فولاد تولیدی در نتیجه حذف فسفر و گوگرد، به طور گسترده در صنایع فولادسازی مورد استفاده قرار می گیرند. در صنعت فولاد ایران نیز دیرگدازهای دولومیتی با توجه به مزایای ذكر شده و قیمت نسبتا مطلوب و گستردگی منابع طبیعی آن به طور گسترده ای مورد مصرف واقع می شوند. به گونه ای كه شركت ذوب آهن اصفهان در حال حاضر در پاتیل های فولاد سازی ثانویه (LF) منحصرا از آجرهای دیرگداز دولوما قطرانی استفاده می كند. البته معایبی از جمله هیدراته شدن در مجاورت هوا و مقاومت نسبتا ضعیف در برابر شوك های حرارتی، استفاده از این دیرگداز را با محدودیت هایی مواجه می سازد. لذا تخریب دیرگدازهای دولومیتی بر اثر عوامل مختلف، موجب كاهش راندمان شده و مشكلات فراوانی را برای واحدهای فولاد سازی ایجاد می نماید. در این پروژه علل تخریب دیرگداز دولوما قطرانی مورد استفاده در پاتیل های فولادسازی شركت ذوب آهن اصفهان مورد مطالعه قرار گرفته است. برای این منظور ریز ساختار دیرگداز در ناحیه های مختلف توسط میكروسكوپ نوری و میكروسكوپ الكترونی روبشی (SEM) مجهز به اسپكتروسكپی اشعه ایكس (EDX) مورد مطالعه قرار گرفت. آنالیز كیفی دیرگداز در تماس با مذاب و سرباره و فازهای فرعی تشكیل شده، به كمك دستگاه پراش پرتو ایكس (XRD) و آنالیز شیمیایی سرباره توسط اسپكتروسكپی فلورسانس پرتو ایكس (XRF) تعیین گردید. بررسی ها نشان می دهد كه تخریب در ناحیه كف پاتیل و جداره نزدیك به كف پاتیل بر اثر عوامل فیزیكی ناشی از برخورد مذاب، و تخریب در آجرهای بدنه پاتیل در ناحیه تماس با مذاب بر اثر ترك های ناشی از شوك های حرارتی و نفوذ مذاب به درون این ترك ها می باشد. همچنین مشاهده گردید كه تخریب در ناحیه آجرهای خط سرباره بر اثر خوردگی شیمیایی ناشی از واكنش با سرباره می باشد. مشاهده شد بر اثر واكنش فازهای موجود در سرباره نظیر FeO و SiO2 باCaO موجود در دولوما، فاز زود ذوب كلسیم فریت نظیر CaFeO3 و فاز ترد شكننده دی كلسیم سیلیكات (C2S) تشكیل می گردد. كه تشكیل این فازها از علل اصلی تخریب و خوردگی دیرگداز دولوما قطرانی در تماس با سرباره فولادسازی محسوب می گردد...
نویسنده : www.BartarFile.ir
تاریخ : چهار شنبه 28 مهر 1395
در این ویدئو آموزشی، نحوه مونتاژ سیستم تعلیق خودرو (Suspension) در نرم افزار Autodesk Inventor، به صورت گام به گام (75 دقیقه با کیفیت خوب)، به کاربر آموزش داده می شود.
توجه:فایل آموزش مونتاژ سیستم تعلیق خودرو بصورت کاملا تصویری، قدم به قدم و فاقد صدا می باشد. در این کلیپ آموزشی به گوشه ای از توانمندی های نرم افزار اینونتور پی خواهید برد.
نویسنده : www.BartarFile.ir
تاریخ : چهار شنبه 28 مهر 1395
مجموعه 7 جلد کامل کتاب مرجع آموزش جوشکاری، مشتمل بر 7 جلد کتاب جامع و کاربردی، 1016 صفحه، به زبان فارسی، تایپ شده، به همراه تصاویر، با فرمت PDF، به ترتیب زیر گردآوری شده است:
کتاب 1:جوشکاری با گاز محافظ آرگون و الکترود تنگستن (GTAW)
کتاب 2:جوشکاری تحت حفاظت گاز فعال با الکترود مصرفی (MAG)
کتاب 3: مجموعه نقشه های کار عملی جوشکاری برق (استاندارد درجه یک)
کتاب 4: فرهنگ واژه های مصوب فرهنگستان جوشکاری و آزمایش های غیر مخرب
کتاب 5: جوشکاری در ساختمان های فولادی
کتاب 6: طرح و اجرای ساختمان های فولادی (مبحث 10 مقررات ملی ساختمان ایران)
نویسنده : www.BartarFile.ir
تاریخ : چهار شنبه 28 مهر 1395
در گذشته برای انجام کارهای کنترلی از قطعاتی مانند کلیدها و کنتاکتورها استفاده می شد که امنیت پایین و دشواری در ایجاد روندهای کنترلی، هزینه زیادی را بر صنعت کشورها اعمال می نمود. پیدایش قطعات محاسبه گر الکتریکی مانند ماشین حساب ها محققان را به فکر تولید تجهیزاتی انداخت که عملیات محاسباتی را بصورت الکتریکی انجام دهند. از زمان پیدایش کامپیوترها به عنوان محاسبه گرهای الکترونیکی، مهندسان به فکر استفاده از این تکنولوژی در صنعت بوده اند. اما به دلیل ضعف های زیاد سیستم های کامپیوتری در گذشته مانند امنیت پایین، استفاده از این علم در صنعت امکان پذیر نبود. پیدایش ترانزیستورها و ادامه آن میکروکنترلرها تحولی عظیم در علم کامپیوتر بوجود آورد. این تحولات راه را برای ورودی کنترل کننده های کامپیوتری به صنعت هموار ساخت. این کنترل کننده ها تحت نام PLC (کنترل کننده های منطقی برنامه پذیر) در جهان شهرت یافتند. از مهمترین تاثیرات این قطعات می توان به موارد زیر اشاره نمود:
افزایش سرعت در محاسبات و تولید محصول
افزایش امنیت و کیفیت محصولات
کاهش هزینه تولید کننده هم از لحاظ نیروی کار و هم از لحاظ تعمیرات و نگهداری
با توجه به اهمیت PLC ها در صنایع مختلف، شرکت های مختلفی در سرتاسر جهان تولید این محصول را آغاز نموده اند. یکی از این شرکت ها، شرکت زیمنس آلمان می باشد که PLC های خود را تحت نام سری S7 وارد بازار نموده است که در این سری خانواده 300 و 400 از شهرت بیشتری برخوردار هستند. اما پایین بودن هزینه سری 300 باعث گردیده از این خانواده بطور گسترده تری در صنعت استفاده شود. به همین دلیل در این جزوه نیز PLC های سری S7-300 بطور کامل بررسی می گردند. ابتدا سخت افزار این تجهیز به همراه اطلاعات مورد نیاز معرفی گردیده و در ادامه مباحث نرم افزاری آن بطور جامع توضیح داده شده است...
جزوه آموزش PLC S7-300، مشتمل بر 8 فصل، 172 صفحه، به زبان فارسی، با فرمت pdf، به ترتیب زیر گردآوری شده است:
نویسنده : www.BartarFile.ir
تاریخ : چهار شنبه 28 مهر 1395
همانطور که می دانیم مخازن تحت فشار از جمله تجهیزاتی هستند که نه تنها در شاخه نفت و پتروشیمی بلکه در اغلب صنایع اصلی نظیر نیروگاه و حمل و نقل از کاربرد ویژه و قابل توجهی برخوردار بوده و از این رو توجه به مقوله طراحی و ساخت آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. آنچه در این پروژه بدان پرداخته شده است، بیشتر جنبه راهنمائی داشته و هدف ارائه مطالبی است که به نظر نویسنده برای طراحی و ساخت یک مخزن تحت فشار با توجه به استاندارد
لازم و ضروری بوده و طبعا نمی تواند تمامی نکته ها و مسائل حاشیه ای این موضوع را در بر داشته باشد. مطالب ارائه شده به ترتیب شامل آشنائی با تعاریف اولیه، انتخاب مواد و نکات مهم در فرآیند ساخت یک مخزن تحت فشار از نگاه تولید و مسائل مربوط به آن می باشد...
پروژه اصول ساخت مخازن تحت فشار (Under Pressure Vessels)، مشتمل بر 2 بخش، 82 صفحه، به زبان فارسی، تایپ شده، به همراه تصاویر، با فرمت word و pdf به ترتیب زیر گردآوری شده است:
بخش اول:
مقدمه
تعاریف اولیه
مخزن تحت فشار
فشار و دمای کاری
درجه حرارت طراحی (UG-20)
حداکثر فشار کاری مجاز (UG-98)
فشار تست هیدرواستاتیک (UG-99)
ماکزیمم تنش مجاز (UG-23)
استحکام اتصالات (UW-12)
انتخاب مواد
کنترل ورق های ورودی
کنترل لوله های ورودی
کنترل فلنج ها، زانویی ها و دیگر اتصالات ورودی به کارخانه
ابعاد و اندازه ورق ها
دستور برش ورق
پارامترهای کنترل ورق های بریده شده
مونتاژ شل به Head
طریقه محور بندی کردن مخزن (اکس بندی کردن)
طریقه استفاده از شیلنگ تراز
انواع فلنج ها
مونتاژ کردن نازل به شل
Saddle یا پایه مخزن
عدسی یا Head
تست هیدرواستاتیک
رنگ آمیزی
کالیبره کردن کولیس
بخش دوم:
فصل 1: مقدمه
مخازن تحت فشار چیست
روش ساخت مخازن تحت فشار
روش جوشکاری
روش فورجینگ
مواد مورد استفاده برای ساخت مخازن
طبقه بندی مخازن تحت فشار
طبقه بندی بر اساس شکل
طبقه بندی بر اساس فشار
طبقه بندی بر اساس ضخامت جداره
کاربردها
تعاریف اولیه در ساخت مخازن تحت فشار
فشار و دمای کاری
فشار طراحی
درجه حرارت طراحی
حداکثر فشار کاری مجاز
فشار تست هیدرواستاتیک
ماکزیمم تنش مجاز
استحکام اتصالات
فصل 2: مراحل ساخت مخزن تحت فشار
انتخاب مواد
طراحی
کنترل ورق های ورودی
کنترل لوله های ورودی
کنترل فلنج ها و زانویی ها و دیگر اتصالات ورودی
ابعاد و اندازه ورق ها
دستور برش ورق
پارامترهای کنترل ورق های بریده شده
مونتاژ شل به Head
طریقه محور بندی کردن مخزن
طریقۀ استفاده از شیلنگ تراز
نازل
مونتاژ کردن نازل به شل
Saddle یا پایۀ مخزن
عدسی یا Head
تست هیدرواستاتیک
رنگ آمیزی
فصل 3: بازرسی مخازن تحت فشار
آشنایی با QCP
بازرسی مواد اولیه، قطعات و اجزاء
بازرسی جوش ها
تلرانس های ابعادی
عملیات حرارتی (PWHT)
تست های غیر مخرب
روش آشکارسازی عیوب سطحی
روش آشکارسازی عیوب حجمی
تست نشتی
تست هیدروستاتیک
تست هوا
عملیات اسیدشویی و رویین سازی
عملیات رنگ و سندبلاست
مدارک نهایی جهت تحویل تجهیز
آماده سازی مخزن جهت حمل
گارانتی و تضمین
مراجع
جهت دانلود پروژه اصول ساخت مخازن تحت فشار (Under Pressure Vessel)، بر لینک زیر کلیک نمایید:
نویسنده : www.BartarFile.ir
تاریخ : یک شنبه 25 مهر 1395
اغلب افراد جامعه ما فکر می کنند که خانه داری و ساماندهی محیط خانه باید توسط خانم یا زن خانه و نظافت و ساماندهی محیط کار باید توسط خدمتکار و نظافتچی انجام پذیرد، بنابراین این واقعیت در فرهنگ کاری ماست، یعنی باورهایی داریم که مانع بهره وری است در عین حال خواستار و جویای بهره وری هستیم. 5s یک نگرش انسانی است و مشارکت همگان را می طلبد. اکنون بر ماست که با توجه به فرمایش مولای متقیان طوری کار و زندگی کنیم که فردایمان بهتر از امروزمان باشد و در این فکر باشیم که کیفیت کار و زندگی را قدری بهبود بخشیم و راه های بهتری را برای بهبود کیفیت شغلی و زندگی جستجو کنیم. به هر حال در هر کجا که هستیم اداره، مدرسه، فروشگاه، کارخانه یا هر محل دیگری سامان داشتن محیط کار، به خود ما بستگی دارد. لذا کسانی که خواهان آشنایی با اصول ساماندهی محیط کار هستند این سمینار آموزشی به آنان کمک موثری می نماید. سیستم 5s یکی از اصیل ترین ابزارها و روش های نظام بهبود مستمر (کایزن) است. این سیستم بر پایه آموزش و جلب مشارکت کارکنان بنا نهاده شده است. 5s مجموعه ای از استانداردها و فعالیت هایی است که در قالب یک نظام فرهنگی مدیریتی و ایجاد محیطی سامان یافته، مرتب، پاکیزه، زیبا، دلپذیر، خلاق و متداوم تأکید دارد. این سیستم موجب ارتقای سطح بهره وری و کیفیت در سازمان می گردد.
5s برگرفته از حروف اول پنج کلمه ژاپنی است که بر اساس نظم و ترتیب محیط کار و زندگی پایه ریزی شده است. 5s انگیزه را برای کارکنان به ارمغان می آورد، به اعتقاد ژاپنی ها 5s هدیه ای است که از طرف کارکنان به یکدیگر (مخصوصاً مدیریت) داده می شود. سیستم 5s جزو ابزارهای بهبود مستمر (کایزن) است اما تفاوتش با سایر سیستم های بهبود در زمان مشاهده نتایج اجرا است. به این ترتیب که نتیجه ابزارهای بهبود بعد از مدت ها مشاهده می گردد ولی نتایج 5S بلافاصله قابل مشاهده است. بسیاری از مشاوران کایزن معتقدند که اولین برنامه در راستای بهبود مستمر، اجرای سیستم 5s است...
سمینار آموزشی با عنوان: نظام آراستگی محیط کار 5S، مشتمل بر 6 فصل، 110 اسلاید آموزشی، با فرمت pdf و به زبان فارسی می باشد و به ترتیب زیر گردآوری شده است:
فصل 1: درک فلسفه ی وجودی 5S
مقدمه
پیشگفتار
تاریخچه 5S
تعریف و مفهوم 5S
اصول و اهداف 5S
فصل 2: ارتباط 5S با سایر نظام ها و سیستم های مدیریتی
جایگاه 5S بهبود مستمر و ارتباط آن با 5S
اجرای برنامه های کایزن
بهره وری و ارتباط آن با 5S
جایگاه 5S در سیستم های مدیریت کیفیت
چرا 5S خیلی زود توسط سازمان ها پذیرفته می شود؟
فصل 3: مبانی و اجزای 5S
تشریح اجزای 5S
Muda چیست؟
تشریح کلی ساماندهی (Seiri)
تشریح کلی نظم و ترتیب (Seition)
هفت اصل Seition چیست؟
تشریح کلی پاکیزه سازی (Seiso)
اصل پاکیزه سازی بر چه اصولی تأکید دارد؟
تشریح کلی استاندارد سازی (Seiketsu)
Seiketsu چیست؟
تشریح کلی انضباط و فرهنگ سازی (Seiketsnu)
شاخص های اصلی انضباط و فرهنگ سازی
ویژگی ها و مزایای 5S
فوائد و نتایج اجرای 5S
حلقه 5S چیست؟
کارگاه آموزشی شماره (1): چک لیست عمومی آراستگی محیط کار
فصل 4: آموزش کاربردی و گام به گام پیاده سازی 5S
اجرای (Seiri) در محیط کار
چگونه محل کار خود را ساماندهی (Seiri) کنیم؟
الگوی شناخت ضروری ها از غیر ضروری ها در محیط کار
کاربرد و اهداف ساماندهی
فعالیت های اجرایی در راستای پیاده سازی Seiri در محیط کار
اجرای نظم و ترتیب (Seition)
راهنمای چیدن و نگهداری اقلام
چگونه محل کارمان را Seition نماییم؟
فرآیند برقراری نظم و ترتیب
اهداف و شاخص های نظم و ترتیب
فعالیت های اجرایی در راستای پیاده سازی Seition در محیط کار
کارگاه آموزشی شماره (2): تهیه چک لیست مربوط به نظم و ترتیب در محیط کار
پاکیزه سازی چگونه انجام می شودو مراحل اجرای Seiso چیست؟
کارگاه آموزشی شماره (3): تهیه چک لیست مربوط به ساماندهی محیط کار
نکات مهم و ضروری در اجرای Seiso
روش سه مرحله ای پاکیزه سازی
اهداف و ویزگی های پاکیزه سازی
فعالیت های اجرایی در راستای پیاده سازی Seiso در محیط کار
کارگاه آموزشی شماره (4): تهیه چک لیست مربوط به پاکیزه سازی محیط کار
استاندارد کردن (Seiketsu) چیست و مکانیزم اجرای آن چگونه است؟
نقش کنترل دیداری در Seiketsu
اهداف استاندارد کردن چیست؟
فعالیت های اجرایی در راستای پیاده سازی Seiketsu در محیط کار
کارگاه آموزشی شماره (5): تهیه چک لیست مربوطبه استاندارد کردن
مراحل اجرای انضباط و نگهداری (Shitsuke) در محیط کار
سه نکته مهم در اجرای Shitsuke
اهداف انضباط و مشارکت
فعالیت های اجرایی در راستای پیاده سازی Shitsuke در محیط کار
فصل 5: نحوه استقرار و روش های پیاده سازی 5S
5S را ببینیم، بیاموزیم و عمل کنیم
کلید موفقیت آمیز 5S
جدول شماتیک خلاصه ای از اصول 5S
10 نکته اساسی درباره 5S
عوامل موثر در اجرای 5S
دامنه کاربرد 5S در شرکت ها و سازمان ها
بسترسازی و توسعه فرهنگ نظام آراستگی در محیط کار
نمایش بروشورهای تبلیغاتی و نظام های انگیزشی
ارکان و تشکیلات نظام 5S در سازمان و اهم وظایف آن ها
مدیریت ارشد
دبیر 5S
کمیته راهبری
تیم ممیزی
فرآیند ممیزی
اهداف ممیزی
تیم های اجرایی
کارگاه آموزشی شماره (6): تهیه چک لیست ممیزی بر اساس ساختار سازمانی شرکت
اهم وظایف کارکنان در اجرا و پیاده سازی 5S
مراحل اجرا و پیاده سازی 5S
سوابق اجرای 5S
نکات کلیدی و مهم در خصوص اجرا و پیاده سازی 5S
برخی از اقدامات مفید در توسعه فرهنگ 5S
دیدگاه کارکنان پس از اجرای 5S
تصورات و اشتباهات غلط از نظام آراستگی 5S
فصل 6: ضمائم و پیوست ها
منابع
تصاویری از پیاده سازی 5S در شرکت ها
جهت دانلود سمینار آموزشی با عنوان: نظام آراستگی محیط کار 5S، بر لینک زیر کلیک نمایید:
برتر فایل یک سایت مرجع با هدف انتشار تحقیق، مقاله، پایان نامه، پاورپوینت، جزوه، کتاب و همچنین فایل های آموزشی از نرم افزار پیشرفته CATIA در زمینه رشته مهندسی مکانیک است که به منظور دسترسی راحت تر، سریع تر و ارزان تر شما دانشجویان و پژوهشگران به تحقیقات مد نظرتان تاسیس شده است.