نویسنده : www.BartarFile.ir
تاریخ : جمعه 10 ارديبهشت 1395
|
تاکومتر وسیله ای است که تعداد چرخش (دوران) یک قطعه را در یک بازه ی زمانی مشخص اندازه گیری می نماید. معمولا این وسیله بر روی دستگاه هایی قرار می گیرد که بخواهند تعداد دور چرخش میل لنگ در موتور را اندازه بگیرند. این واژه از دو واژه ی یونانی می آید: تاکو به معنای سرعت و متر به معنای اندازه. تاکومترها معمولا در ماشین های اسپرت، هواپیماها، جرثقیل های بزرگ و کشتی ها برای اندازه گیری سرعت موتور به کار می رود.
انواع تاکومترها:
* تاکومتر الکتریکی: تاکومتر الکتریکی برای اندازه گیری امواج سینوسی، فرکانس و یا پالس های ورودی طراحی شده است. امواج ورودی توسط تشخیص دهنده هایی برش و شکل داده می شوند و بعد از آن از یک مدار گلوئی (دروازه) برای نمایش اعداد عبور داده می شود. زمان باز شدن این مدار گلوئی (دروازه) توسط یک نوسانگر کریستال کنترل می شود. نمایش دهنده ی شمارنده، تعداد پالس هایی را که در زمانی مشخص از این دروازه عبور می کنند اندازه می گیرد.
* تاکومتر الکتریکی، ژنراتوری: نمونه ی گسترده تر و منطف تری از تاکومترهای الکتریکی شامل ترکیبی از مولدهای برق و نشانگرها می باشد. دو فرم اصلی برای این نمونه وجود دارد: یک ژنراتور DC همراه با یک ولت متر DC و یک ژنراتور AC به همراه یک ولت متر AC (ولت متر DC به همراه یک همسان کننده). در هر دو مورد، ولت متر DC متناسب با سرعت محور کار می کند.
* تاکومتر جریان مستقیم (DC): تاکومتر جریان مستقیم، یک ژنراتور مغناطیسی پایدار کوچک با خروجی ۲ تا ۱۰ ولت در هر دقیقه است. یک ولت متر با مقاومت بالا که در هر دور در دقیقه، کالیبره می شود، نشان دهنده ی سرعت در این نوع تاکومتر می باشد. آغاز به کار آرام گشتاورهای این تاکومتر و فعالیت آن با همین سرعت کم، این تاکومتر را برای اندازه گیری سرعت باید نیز مناسب کرده است. در کنار اندازه گیری سرعت، این تاکومتر به عنوان یک جز با ثبات مکانیزم (سیستم) سرعت می باشد.
* تاکومتر جریان متناوب (AC): این تاکومتر می تواند توسط سیم پیچی های ثابت و یک فیلد آهن ربایی گردان تشکیل شود. آنها ولتاژ ها و فرکانس هایی را متناسب با سرعت تولید می کنند.
* تاکومتر جریان مخالف: تاکومتر جریان مخالف، به عنوان یک تاکومتر کشیدنی نیز شناخته شده است. این وسیله معمولا برای اندازه گیری سرعت موتور اتومبیل ها و اندازه گیری سرعت موتور هواپیما استفاده می شود. جریان های مغناطیسی تولید شده توسط این جریان های مخالف، به تولید میدان مغناطیسی در این تاکومتر می پردازد.
این پروژه مربوط به طراحی تاکومتر دیجیتال بر مبنای سنسور مادون قرمز می باشد. در این وسیله نیازی به لمس موتور توسط دستگاه نمی باشد و در اصطلاح به آن تاکومتر بدون لمس می گویند. این وسیله دور موتور را با واحدهای RPM (دور بر دقیقه) و RPS (دور بر ثانیه) اندازه گیری می نماید. تاکومتر ساخته شده بر مبنای بازتاب نور کارکرده و با فرستادن اطلاعات به میکروکنترلر و بازخوانی آن توسط نمایشگر، دور اندازه گیری شده نمایش داده می شود. طراحی مدار توسط نرم افزار Proteus طراحی شده و برنامه توسط نرم افزار Bascom نوشته شده است.
پروژه مورد نظر مشتمل بر 30 صفحه، تایپ شده، به همراه تصاویر رنگی با فرمت pdf جهت دانلود قرار داده شده و فصل بندی پروژه به ترتیب زیر می باشد:
* مقدمه
* اجزا مورد استفاده در مدار
* مقاومت، خازن و دیود
* میکروکنترلر AVR
* بررسی سری ATMEGA8
* سنسور گیرنده و فرستنده مادون قرمز (IR)
* LCD کاراکتری و شرح پایه های LCD کاراکتری
* PCB (فیبر مدار چاپی)
* تقویت کننده عملیاتی (Op Amp)
* استفاده از تقویت کننده عملیاتی به عنوان مقایسه گر
* رگولاتور ولتاژ (۷۸۰)
* رگولاتور ولتاژ (LM 7)
* نحوه ساخت و مراحل کار
* طراحی مدار تغذیه
* مدار پیکره بندی LCD
* مدار اصلی تاکومتر
* نقشه PCB مدار
* نحوه ساخت مدار
* برنامه میکروکنترلر
* توضیحات مربوط به برنامه
* نتایج
* فهرست مراجع
جهت دانلود پروژه طراحی و ساخت تاکومتر (دستگاه اندازه گیر دور موتور) بر لینک زیر کلیک نمایید:
طراحی و ساخت تاکومتر (دستگاه اندازه گیر دور موتور)
نظرات شما عزیزان:
:: موضوعات مرتبط: تحقیق، مقاله، پروژه، مهندسی رباتیک، مهندسی صنایع، مهندسی خودرو، ،